LandmarkPlantstijlen creëren

Werkomgeving: Pad

Creëer plantstijl d.m.v. object

Design Suite: AEC> Planten

Landschap: Landschap

Contextmenu

Elke plant in de tekening is gebaseerd op een plantstijl die zowel de 2D- en de 3D-weergave van de plant alsook de parameters en botanische gegevens van een specifiek type plant bevat. De gegevens van een plantstijl zijn afkomstig van plantcatalogi of van de plantdatabase. Als je de uitbreidingsmodule Landschap heeft geïnstalleerd, beschik je over een bibliotheek met generische planten en kan je meer inhoud met 2D- en 3D-plantsymbolen downloaden. Een plant die je selecteert in de bibliotheek wordt automatisch toegevoegd aan het document en wordt weergegeven in het Hulpbronnenpalet (zie Hulpbronnenbeheer). De Vectorworksbibliotheek bevat honderden plantstijlen die je zo in de tekening kunt plaatsen, maar je kan ook je eigen plantstijlen op maat creëren. Dit doe je door parameters en symbolen in te stellen of door de gegevens van een bestaande plantstijl op te laden en te bewerken. Na creatie zijn je eigen plantstijlen beschikbaar via het Hulpbronnenbeheer.

Zie Concept: Overzicht planten voor meer informatie over het verschil tussen plantstijlen en instellingen voor individuele planten.

Om een nieuwe plantstijl te creëren:

Open het dialoogvenster ‘Plantstijl’ op een van onderstaande manieren:

Om een nieuwe plantstijl te creëren op basis van een bestaande plant in de tekening, selecteer je de plant en daarna selecteer je het commando.

Om een nieuwe plantstijl te creëren op basis van 2D- en 3D-geometrie in de tekening, selecteer je de geometrie en daarna selecteer je het commando.

Planten volgen deze speciale werkwijze, vertrekkende van de geometrie in de tekening, in plaats van de algemene workflow voor het toevoegen van 2D-componenten aan andere soorten hybride objecten.

Om een nieuwe plantstijl te creëren op basis van een bestaande plantstijl, open je het Hulpbronnenbeheer en klik je met rechts op een plantstijl. Selecteer vervolgens Dupliceer en dan Bewerk stijl uit het contextmenu.

Plantstijlen kunnen ook automatisch worden gecreëerd op basis van de plantcatalogus (zie Plantstijlen creëren op basis van de plantcatalogus).

Het dialoogvenster ‘Plantstijl’ wordt geopend met daarin de parameters en symbolen van de geselecteerde plant/stijl. Geef een naam op voor de plantstijl en vervolledig de plantstijl door in elke categorie van het dialoogvenster de parameters van de plant te bepalen (zie Instellingen plant). Kies voor elke parameter of de waarde door de stijl moet worden toegekend of vrij te bepalen is per plantobject (zie Objectstijlen op maat zonder catalogusopties).

Wanneer je een plantstijl aanpast die overeenkomt met een product in de plantcatalogus of met een record in de plantdatabase, zal de plantcatalogus of -database automatisch worden bijgewerkt als de optie Plantcatalogus bijwerken op basis van plantstijlen of Plantdatabase bijwerken op basis van plantstijlen is ingeschakeld; zie Concept: De plantstijl en plantgegevens linken. Als er geen overeenkomstig product of record wordt gevonden, zal Vectorworks je voorstellen om de plant aan de catalogus of database toe te voegen.

Plantsymbolen kunnen geëxporteerd worden vanuit het Hulpbronnenbeheer of met het commando Exporteer plant in het contextmenu van de plan (zie Hulpbronnen exporteren).

Als je de Z-waarden van planten gelijk wilt zetten met de oppervlakte van het terreinmodel moeten de plantstijlen in hetzelfde bestand staan als het terreinmodel waaraan zij refereren (u kunt geen abonnementen creëren).

Planten bewerken

Plantstijlen creëren op basis van de plantcatalogus